Matariki logo
Matariki Gallery - Maori Kunst
Maori Vlas Weefkunst
Home Kunstvoorwerpen Hedendaagse Maori Kunst Muziek Symboliek Nieuws Maori New Zealand Contact Links

English Version

Artefacts

Maak uw keuze uit:

Sieraden Geschenken Accessoires

De snijkunst hangers die Matariki u aanbiedt zijn allemaal door Nieuw-Zeelandse kunstenaars met de hand gemaakt. U kunt kiezen uit de volgende soorten:

Hangers van been Hangers van Jade Hangers van Paua

Algemene informatie over de handgesneden hangers. Voor de collectie klik op bovenstaande knoppen Been (Bone Carvings), Jade (Nieuw Zeelandse Jade- Greenstone –Pounamu hangers) en Paua voor Paua en Pacific Pearl hangers.
De snijkunst hangers die Matariki u aanbiedt zijn oorspronkelijke handgemaakte Nieuw-Zeelandse en Pacifische Been snijwerken, Jade snijwerken , Paua en Mother of Pearl snijwerken in vele vormen, van de zeer traditionele Maori carving stijl tot de meer hedendaagse designs voor geschenken en sieraden. Elk stuk is handgemaakt door Nieuw-Zeelandse kunstenaars, dus ook al gebruiken ze hetzelfde design, geen twee kunstwerkjes zullen ooit exact hetzelfde zijn en dus uniek.

Beender snijkunst
De beender snijkunstwerkjes (van runderbeen) geven een speciaal gevoel en sfeer, wat je met niets anders kunt vergelijken en ervaren.
Hun melkachtige witte uitstraling en zachte vloeiende lijnen zijn slechts het begin. Ze zijn warm en zacht om aan te raken maar tevens lijken ze op gepolijst glas, ze lijken met je lichaam te vermengen en een deel van jou te worden, speciaal wanneer je ze als hanger tegen de huid draagt. Na lange tijd nemen de bonecarvings de huidolien op en veranderen van kleur in een heel licht honing/goud tint. De Maori geloven dat dit betekent dat de carving iets van jouw spiritualiteit en essentie overnemen en dus zeker een deel van degene die ze draagt worden.
In vroeger dagen werd walvisbeen gebruikt. Dit is tegenwoordig verboden en wordt er koeienbot gebruikt. Een efficiente manier om alles van een geslacht dier te gebruiken en dit is op zich ook weer helemaal in lijn met de Maori traditie.

Groensteen of Nieuw-Zeelandse jade snijkunst
Groensteen is een specifieke term om Nieuw-Zeelandse Jade te beschrijven. Er zijn 2 soorten Jade, Jadeiet en Nefriet. Nefriet is het enige type Jade wat in Nieuw Zeeland voorkomt. Jade komt in een varieteit van kleuren voor waarvan groen de meest waardevolle. Jade/ groensteen is een harde en stevige steensoort. Voor meerdere vormen van Groensteen ofwel Pounamu zie ook de knop symboliek.

Blackfoot Paua (Haliotis Iris) snijkunst
De Blackfoot Paua is een type Abalone schaaldier, een inheemse Nieuw-Zeelandse soort en wordt voornamelijk in de verre zuidelijke wateren van NZ opgevist. De Nieuw-Zeelandse Maori beschouwen Paua als een magisch geschenk uit de zee, die besluitvormende energie geeft, intuitie bevordert alsmede gevoeligheid en fantasie.
Paua is een prachtige regenboogkleurige schelp die net als een parel verandert als je het snijwerkje beweegt en draait. Het is spectaculair in de kleuren rijkdom en helderheid. Paua schelp wordt ook vaak gebruikt als inlegstukje of strip in de bonecarvings.
Vaak als ogen bij de Manaia of Hei tiki of als decoratie in andere beensnijwerkjes. Of als ogen in de grote houtsnijwerken. Zie ook knop Kunst / beeldsnijwerk.

Pacific Pearl shell of Mother-of-Pearl snijkunst

Pacific Pearl of Mother of Pearl is een ware schat uit het diepste der zee en is absoluut schitterend wanneer hij gepolijst en gesneden is. Het heeft lagen van goud of zwart door de zilverwitte parelmoer die lijkt te bewegen en rond te draaien wanneer het snijwerk bewogen wordt.
Pacific Pearl heb je in goud gelipte en zwart gelipte varieteiten die vaak zo'n 25 cm of meer in diameter zijn en ongeveer 2,5 cm dik. Pearl is bijna net zo hard als jade en dus een prachig materiaal om er beeldsnijwerk van te maken.
De donkere uitvoering wordt ook wel Black Pacific Pearl genoemd.
Maori Bonecarving Maori Houtsnijwerk Teko Teko Maori Jade hanger

Valid HTML 4.01 Transitional

Matariki is onderdeel van handelshuis Oceania.

Maori Moko Masker