Matariki logo
Matariki Gallery - Maori Kunst
Maori Vlas Weefkunst
Home Kunstvoorwerpen Hedendaagse Maori Kunst Muziek Symboliek Nieuws Maori New Zealand Contact Links

English Version

Kunst


Matariki laat u kennis maken met diverse Maori kunstvormen:

Whakaahua - Schilderkunst

Whakairo - Beeldsnijwerk

Raranga - De kunst van het weven en vlechten.

Algemene informatie over Maori kunst en vakmanschap vind u verder op deze pagina.
Specifieke informatie over de verschillende Maori kunstvormen zijn te vinden op de pagina’s achter de knoppen hieronder.
Maak een keus uit de verschillende kunstvormen, elke knop leidt de weg naar een specifieke Maori kunstvorm en naar de profielen en werken van Maori kunstenaars in die bepaalde kunstvorm.


Schilderkunst Beeldsnijwerk WeefkunstHet is niet verwonderlijk dat in een land als Nieuw Zeeland kunst op grote schaal beoefend wordt.
De prachtige natuur alleen al zorgt voor een overvloed van indrukken die je als kunstenaar wel vast wil leggen alleen al in een poging om ze aan de rest van de wereld te kunnen laten zien.
In een land van ruimte, kleur, een schitterende natuur en een heerlijk klimaat, zon maar ook veel regen, waar het altijd groen is en er een frisse lucht hangt komen vele prachtige kunstwerken tot stand.
Daarbij komt dat er in het land van al die mooie natuurverschijnselen ook nog eens een hele aparte sfeer hangt, een van vrijheid, ruimte, en het gevoel van letterlijk alle kanten op te kunnen gaan zonder beperkingen.

Ook zul je als bezoeker al snel de mystiek, de historie, de directe invloed van de Maori in het hedendaagse leven voelen. Het is per slot van rekening hun land, zij zijn de oorspronkelijke bewoners en ze zijn er met recht trots op.
Rijdend door het land zul je vaak getroffen worden door de prachtige kunst die je terugziet in de voor de Maori zo gedenkwaardige plaatsen.

Tegenwoordig wordt er door de Maori awareness veel aandacht besteed aan de Maori cultuur en kunnen de toeristen er op vele manieren kennis mee maken.
Heilige plaatsen kunnen bezocht worden en vele marae ( ontmoetingsplaats voor het vergaderhuis) en whare runanga (vergaderhuizen) zijn te betreden uiteraard alle onder begeleiding.
De toeristen kunnen op diverse plaatsen culturele ceremonies bijwonen en daardoor meer leren begrijpen van de Maori en hun tradities en gebruiken en zeker hun kunstuitingen.
Ook is het mogelijk een Maori experience mee te maken en thuis bij een Maori familie of zelfs een heel Maori dorp de maaltijd te gebruiken gekookt in een traditionele oven onder de grond (Hangi) bedekt met gloeiend hete stenen en bladeren.
Verder staan de muziekinstrumenten (Taonga Puoro), de liederen (Waiata), de dans (diverse Haka en Poi dansen), traditionele begroetingen (Hongi) en welkomstceremonies (Powhiri, Karanga ) en Ta Moko (tatoeage) allemaal volop in de belangstelling.
Deze kunstvorm van tribal tattoe op gezicht en lichaam van de Maori is heel nauw verwant met de geschiedenis van zijn of haar Stam/Tribe (Iwi) of Subtribe (Hapu).

De Maori cultuur hangt nauw samen met de oude verhalen, legendes en mythen die al eeuwen van vader op zoon doorverteld worden.
De oude patronen ( kowhaiwhai) en decoratieve technieken wil men levend houden en ze dan ook volop gebruiken waardoor de kunst een speciale unieke dimensie krijgt.
Natuurlijk gebruikt men ook wel hedendaagse materialen en technieken en juist die combinatie maakt deze kunst zo origineel en bijzonder.

Menig Maori kunstenaar wil gestalte geven aan het feit dat hij/zij er trots op is Maori te zijn.
Daarom laat hij met zijn kunst een stukje zien van de cultuur waar hij deel vanuit maakt en die hem ook direct met zijn voorvaderen verbindt.
Ieder Maori kunstenaar heeft de toestemming van zijn tribe nodig om zijn vak uit te oefenen. De ouderen van de tribe spelen daar een belangrijke rol in.
De Maori legenden en vaak ook het scheppingsverhaal en de verhalen van de Maori goden spelen een grote rol in de beeltenissen die gecreëerd worden. De Maori kunst is nauw verbonden met de Maori religie.

Er zijn ook Nieuw Zeelandse kunstenaars die niet van oorspong Maori zijn, maar zich heel nauw verbonden voelen met de oorspronkelijke bevolking (Tangata Whenua) en in hun kunst direct uiting geven aan die verbondenheid.


Niet iedereen is in staat om naar de andere kant van de wereld te reizen.
Dan is het toch wel fijn als je op deze manier deze mooie kunstwerken kunt bekijken en wellicht aanschaffen.
En ben je wel in de gelukkige omstandigheid om naar Nieuw Zeeland af te reizen is het makkelijk om, later weer in Nederland, bij galerie Matariki een Maori kunstwerk of kunstvoorwerp te kopen.
Of dit nu is voor jezelf of voor die speciale persoon die je mee wilt laten delen in de bijzondere ervaring die een reis naar Aotearoa, het land van de lange witte wolk en hun bewoners, de Maori, nu eenmaal is……

Maori Bonecarving Maori Houtsnijwerk Teko Teko Maori Jade hanger

Valid HTML 4.01 Transitional

Matariki is onderdeel van handelshuis Oceania.

Maori Moko Masker