Matariki logo
Matariki Gallery - Maori Kunst
Maori Vlas Weefkunst
Home Kunstvoorwerpen Hedendaagse Maori Kunst Muziek Symboliek Nieuws Maori New Zealand Contact Links

English Version

Nieuws


Galerie Matariki sponsor van de OC6 Matariki Cup tijdens de North Sea Outrigger Canoe Championships op 11 en 12 juli 2009 te Hoek van Holland.

nocc

Galerie Matariki is met trots een van de sponsors van het volgende evenement :

North Sea Outrigger Canoe Championships & 'World Serie Surf Ski'.

Europa’s jaarlijkse rendez-vous voor kano liefhebbers, elk 2e weekend in Juli.

Elk jaar komen internationale toppers naar dit evenement vanuit Hawaii, Australie, Nieuw Zeeland, Zuid Afrika, Zweden, Italie, Engeland, Duitsland, Frankrijk, Spanje, etc etc…voor de North Sea Outrigger Canoe Championships and Surf Ski ‘world series’. Het Outrigger Canoe varen wordt ook wel genoemd Va’a of Waka Ama.

Galerie Matariki is bijzonder trots dat de speciale wedstrijd met de 6 persoons kanos (geheel in Polynesische stijl) vanaf nu de OC6 Matariki cup genoemd wordt.
Het is helemaal bijzonder dat deze gehouden wordt in de periode wanneer in Nieuw Zeeland de Matariki festivals ter ere van het Maori nieuwjaar (Matariki) nog net bezig zijn.
Galerie Matariki zal de winnaars op gepaste wijze eren.

Tevens zal Galerie Matariki dit weekend aanwezig zijn met een selectie uit haar grote collectie Maori symbolische sieraden en giftware die u ter plekke kunt aanschaffen.
U bent van harte welkom op dit zomerse weekend in Polynesische sfeer!!

Wat zijn Outrigger Canoes en Surf Ski’s ? Een woordje uitleg:
Outrigger Canoes zijn Polynesische canoes zo licht mogelijk gemaakt voor snelheid en om golven makkelijk te kunnen meesurfen. Ze bestaan in verschillende vormen, maten en gewichten.. De OC6 (Outrigger Canoe voor 6 personen) zijn de grootste canoes. (48 voet) De NOCC is voornamelijk een OC1 en OC2 wedstijd (outrigger canoe voor 1 en 2 personen)
Het is de bedoeling de golven zo lang mogelijk te berijden. ’s Werelds belangrijkste wedstrijden zijn dan ook downwind races. De Molokai Solo in Hawaii tussen Molokai en Oahu. De Heiva en de Hawaiki Nui op Tahiti. De Hamilton cup in Australie, etc etc Onze Noordzee is wonder boven wonder ideaal voor het paddlen. De steile ‘choppy’ golfslag veroorzaakt door de sterke stroming maakt het makkelijk om een golf (deining) mee te surfen voor soms honderden meters. Eigenschappen die internationale belangstelling opgewekt hebben.

Surf Ski’s zijn zeekayaks in een nieuw concept… langer, smaller, lichter, vlugger. Een sport gekoppeld aan de lifesaving games wereldwijd. Koptrekkers van deze sport zijn Zuid Afrika, Nieuw Zeeland, & Australie. De sport zit momenteel in een serieuze ‘boom’. Dit is de snelste categorie. Snelheden tot 50km/h worden gemeten...
Het Outrigger canoe varen (ook genoemd Va’a of Waka Ama) is misschien wel 10.000 jaar oud en erkend als 'oudste canoe/kayak discipline'.
De outrigger ontstond op een natuurlijke wijze. Het logisch concept van de vlotter met arm biedt niet alleen stabiliteit in alle oceaan condities, de outrigger bleek ook vlug, perfect voor visvangst, transport, en ideaal voor verre zeereizen !

outrigger

De outrigger paddle-sport bestaat voornamelijk uit 2 diciplines : De OC1 (1 persoons outrigger canoe) en de OC6 (6 persoons outrigger canoe)

outrigger
De OC6 vond z’n oorsprong in Polynesia. In tijden van inter-island canoe warfare (canoe invasies door vreemde stammen) moest een koning of chief in veiligheid gebracht kunnen worden in een vlugge zee-waardige canoe. DIt gebeurde in een 6 persoons outrigger (ook wel genoemd een ‘A’ oftewel : ‘het allerbelangrijkste’ in de Maori taal’) ( ‘A’s’ werden veelal vereerd en meebegraven in de tombes van de overleden Chiefs..). De 6 paddlers die de koning ongrijpbaar moesten maken voor de vijand waren uiteraard de physiek sterksten van de ‘tribe’. Het was een eer om in de ‘A’ te zitten en er was stevige competitie onder de krijgers om uitgekozen te worden door de ‘chief” om als bodyguard te dienen. (vandaar de bijnaam ‘Sport for kings) Door deze gezonde competitiegeest bleef de noodzaak bestaan om individueel te kunnen trainen.

outrigger
De OC1 evolueerde sterk maar een zitje veroveren in een OC6 bleef steeds het doel. (Tot op heden !). In tijden van vrede ontstonden wedstrijden tussen de buureilanden : een sport was ontstaan !….De OC1 sport evolueerde, de outriggers werden steeds lichter en vlugger, de sport werd steeds aantrekkelijker en populairder.

Kano traditie wil dat de OC6 niet mee mag evolueren in onze wereld van de sterke /lichte materialen Het minimum gewicht moet 130kg blijven, de lengte 48 voet. Op een OC1 staat geen minimum gewicht.
Het was Captain Cook die voor het eerst de sport beschreef tijdens zijn gedwongen verblijf op Hawaii (mastbreuk). Hij schreef ; “De fitsten onder hem, demonstreerden hun kracht voor de koning in supervlugge canoes” Cook zag daar ook voor het eerst ‘ Het bespelen en dansen van golven door de dappersten’ (Het surfen dus)
De voornaamste OC6 wedstrijden zijn de Molokai (Hawaii) en de Hawaiiki Nui (Tahiti). (Een 3 daagse wedstijd die ‘live’ te volgen valt op TV) OC6 wedstrijden zijn spectaculair, gaan over zeer lange afstanden (soms langer dan 6u) en zijn technisch zeer moeilijk. De voornaamste OC1 wedstrijden zijn de ’super Aito’ (super krijger) (Tahiti) en de Molokai solo (Hawaii).
Maori Bonecarving Maori Houtsnijwerk Teko Teko Maori Jade hanger

Valid HTML 4.01 Transitional

Matariki is onderdeel van handelshuis Oceania.

Maori Moko Masker